Børneorm smitter, men kan behandles

Børneorm eller rundorm, som det også hedder, er den mest almindelige ormeinfektion, der findes i Danmark – harmløs og kan ramme både børn og voksne.

 

Mange børnefamilier stifter bekendtskab med infektionen, som er meget smitsom, men som kan behandles og forebygges. Børneorm er en lille hvid-gul orm på 8-13 mm. Den lever kun på mennesker og er den hyppigste ormeinfektion i Danmark. Oftest ses den hos børn i 5- til 10-årsalderen. Da børneorm er meget smitsom, smittes hele familier let. For at sikre effektiv behandling, er det derfor nødvendigt, at hele husstanden/institutionen behandles, hvis der konstateres børneorm.

 

Hvad er symptomerne på børneorm

Oftest opdager man børneorm ved, at der omkring endetarmsåbning eller i afføring ses 1 cm lange hvide ”tråde”. Da ormen bevæger sig, giver børneorm kløe ved endetarmen. Især ved varme og ved nattetid vil kløen være udbredt, da ormen her vil kravle ud på huden omkring endetarmen for at lægge æg.

Andre symptomer kan være rastløshed, irritabilitet og besvær med at sove. Det ses særligt hos børn. Det er dog ikke sikkert, at man oplever symptomerne ved børneorm.

Hos piger kan infektionen brede sig til også at give skedekatar.

 

Sådan smitter børneorm

Smitte sker ved at æg som frigøres fra endetarmen ved toiletbesøg, bleskift og tøj let overføres via hænderne til munden. En enkelt orm kan lægge op til 10.000 æg omkring endetarmsåbningen, disse smitter og spredes let via undertøj, sengetøj, håndklæder og urene hænder. Ormens æg kan ikke ses med det blotte øje, men de kan overleve udenfor kroppen i flere dage, især hvis der er fugtigt. Æggene føres via hænder gennem munden og smitter gennem tarmen. Hvis der er dårlig hygiejne, er risikoen for at få børneorm altså betydeligt større. Det er almindeligt, at familiemedlemmer smitter hinanden. Vær opmærksom på, at mad, som inficerede hænder har rørt ved, også kan give smitten videre.

 

Sådan forebygger du børneorm

Den vigtigste forebyggelse af børneorm er god håndhygiejne og streng personlig hygiejne.

  • Vask hænder grundigt efter toiletbesøg samt før spisning.
  • Husk at æg også kan sidde under neglene, sørg derfor for at have kortklippede negle.
  • Smittede personer bør tage et bad om morgenen for at fjerne så mange æg som muligt.
  • Vær opmærksom på at sengetøj, håndklæder og undertøj inficeret med ormeæg kan smitte. Disse skal derfor skiftes og vaskes hyppigt. 

Husk også at give besked i barnets institution, så andre familier kan blive opmærksomme på, at der er børneorm, og at de potentielt kan være smittet. På den måde kan smitten inddæmmes, og man kan potentielt forhindre en stor videre spredning.

 

Sådan behandles børneorm

For at sikre effektiv behandling af børneorm, skal alle i husstanden behandles med ormekur samtidig, også de personer som evt. ikke er smittet. Børneorm kan behandles med det aktive stof mebendazol (Vermox) som kun fås på recept ved henvendelse til egen læge. 

  • Hele husstanden bør behandles
  • Doseringen gives 1 gang hver anden uge - i alt 3 gange
  • Ved eventuelt tilbagefald behandles 6 gange med en uges interval.

Tidligere fandtes der et produkt (Vanquin) i håndkøb, men det findes ikke længere, så recept er eneste løsning.

Når din læge har skrevet recept til dig, kan du logge ind med nemID på Webapoteket og finde din recept og bestille medicinen til levering.

 

Læs mere om børneorm her: sundhed.dk

 

 

Webapoteket juli 2023