Bedst mulig pleje til baby

 

Tilstoppet næse

Når dit barn ammes eller får flaske, trækker det vejret gennem næsen. Er næsen tilstoppet, vil barnet afbryde måltidet for at trække vejret gennem munden. Det kan derfor være en god idé at rense næsen med saltvand. Saltvand fremmer næsens naturlige rensefunktion, opløser slim og renser slimhinden for bakterier og virus. Saltvand fås som dråber i hygiejniske engangspipetter og som næsespray. Det kan også være en hjælp at anvende en næsesuger, der afhjælper slim og anden irritation i barnets næse og letter derved vejrtrækningen. Se udvalget af næsesuger og saltvand her.

 

Narresutter – vælg en godkendt

Narresutter findes i mange størrelser og udformninger – med rundt eller anatomisk skjold og med rund eller anatomisk sut. Prøv jer frem og lad dit barn finde sin favorit. Du bør altid vælge sutter godkendt efter EN1400-standarden, da det er din garanti for, at de har været udsat for styrke- og brudtest. Alle de sutter, du finder i Webapotekets sortiment, har denne godkendelse. Det er vigtigt at holde sutterne rene. Gnid jævnligt sutterne med groft salt og kog dem et par minutter. Sutter fås i silikone eller naturgummi (latex), og uanset hvilken type du vælger, bør de jævnligt kontrolleres og skiftes ud ved de første tegn på slitage. Narresutter af naturgummi bør udskiftes hver 4-6 uge, da gummiet mørner og kan udvide sig ved længere tids brug. Det er en fordel at have flere sutter i brug, så der altid er en ren sut i reserve. 


Det anbefales at vænne barnet fra sutten omkring to års alderen. Jo ældre barnet er, desto sværere bliver det at bryde vanen. Desuden kan længere tids brug medføre skader på såvel kæbe som tænder. Se udvalget af narresutter her.

 

Sutteflasker og flaskesutter

Sutteflasker findes i forskellige størrelser i glas og plastik. Halsen på flasken kan variere i størrelse så vær opmærksom på, at ikke alle sutter passer til alle flasker. Flaskesutter findes ligesom narresutter i latex (naturgummi) og silikone. Der er varianter med anatomisk og med rund form samt med og uden ventil. Afhængig af anvendelse varierer hulstørrelsen i sutten. Der findes således sutter specielt beregnet til udmalket modermælk, modermælkserstatning, vælling samt andre tynde opløsninger, f.eks. vand og kamillete. 


Nye flaskesutter bør altid koges i rent vand, inden de tages i brug. Flaskesutter skylles grundigt under rindende vand før og efter brug. Flaskesutten bør jævnligt desinficeres ved kogning i 3 min. i rigeligt vand. Brug ikke opvaskemiddel eller opvaskemaskine.

 

Babys første tand og tandpleje

Når barnet er omkring et halvt år, kan gummerne begynde at hæve som tegn på, at de første tænder er på vej. Barnet savler også mere og kan have glæde af en bidering til de ømme gummer. Væn barnet til at få børstet tænder med en blød tandbørste f.eks. Curakid Babytandbørste, Tandex eller Pigeon træningstandbørste allerede inden den første tand viser sig. 


Til at stimulere eller lindre de ømme gummer kan også være en god idé med en bidering. Kølebideringen kan anbringes i køleskabet, men må ALDRIG puttes i fryseren, da det kan medføre frostskader hos barnet.

 

Sådan tager du dit barns temperatur

Ved mistanke om feber er temperaturmåling i endetarmen meget nøjagtig. Hos børn føres termometerspidsen ikke længere ind end 1-2 cm ind. Der findes specielle digitaltermometre med bøjelig spids fx Apotekets Digitaltermometer med bøjelig spids. Disse er særlig velegnet til temperaturmåling hos små børn, der kan ligge uroligt under temperaturmålingen. Termometrets spids kan bøjes 45 grader i alle retninger. Hvis du anvender termometre til brug i endetarm eller mund anbefales det, at alle i familien har et personligt termometer. Mange sygdomme smitter ved kontakt, hvilket gør termometeret til en mulig smittekilde, hvis flere familiemedlemmer har feber samtidig. Smitte kan også begrænses ved først at rengøre termometeret og derefter desinficere det med f.eks. Apotekets Alcogel


Der er kommet et nyt og sikkert scanningstermometer – Microlife Non Contact – på markedet. Det har den fordel at det er et berøringsfrit digitaltermometer til måling af kropstemperatur og objekt / overfladetemperatur. Termometrets berøringsfri målemetode giver en sikker og hygiejnisk måling og gør det muligt at temperaturmåle på sovende børn og voksne og derved undgå at forstyrre. Termometret er hurtigt og dermed behageligt at bruge for børn.

 

Spørg os

Tryghed er et nøgleord, når du vælger produkter til dine børn. Har du spørgsmål til valg eller brug af de nævnte produkter, er du altid velkommen til at kontakte Webapotekets apoteksuddannede personale, der er klar ved telefon og mail i alle hverdage.

 

Kilder: Webapoteket og Danmarks Apotekerforening
Webapoteket, juli 2021